Allergieën

Allergische reacties

Vrijwel iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die ergens allergisch voor is. Sommige mensen reageren sterk op bepaalde stoffen in de lucht, anderen op bepaalde voeding. De bekendste allergie is Hooikoorts, andere veelvoorkomende allergieën zijn eczeem en problemen aan de darmen. De reactie als gevolg van een allergie verschilt per persoon. Sommige mensen ervaren enig ongemak zoals bijvoorbeeld buikpijn, benauwdheid of ogen die beginnen te tranen. Anderen worden ernstig ziek als ze last krijgen van een allergische reactie. Welke reactie je ook krijgt, het is nooit fijn. Maar wat is allergie eigenlijk en waarom krijg je er last van? En nog beter om te weten, wat kan je ertegen doen? In dit artikel zullen wij proberen je antwoord te geven op deze vragen.

Wat is een allergie?

 

Allergische-reactiesEen allergie komt meestal niet uit de lucht vallen. Vaak begint het met een langzame opbouw waarin de gevoeligheid voor specifieke stoffen steeds hevig wordt. Het rare is dat de stoffen op zichzelf staand helemaal niet schadelijk hoeven te zijn. De lichamelijke reactie van de patiënt die een allergie heeft, is echter behoorlijk hevig. Hierdoor maakt het lichaam stoffen aan om de stoffen waar je niet tegen kunt te bestrijden. Door de hevige reactie worden deze antistoffen in een grote dosis aangemaakt, zo groot dat de patiënt er ziek van kan worden.

Hoe kan je een allergie krijgen?

Dit kan onder andere erfelijke redenen hebben, zeker wanneer de beide ouders een allergie hebben. Er zijn echter nog andere factoren die invloed kunnen hebben op het krijgen van een allergie, denk hierbij aan seizoensgebonden oorzaken zoals pollen in de lucht en huismijt gedurende de herfstperiode. Vervuiling vanuit de industrie kan ertoe leiden dat je allergieën ontwikkelt evenals het hebben van een schildklier die actief is.

Wat kan je doen om je allergie te verminderen?

Het schijnt bij een bepaalde groep mensen te helpen om aan zee een woning te betrekken, dit zou de allergie verminderen. Daarnaast is het aan te raden zoveel mogelijk contact te vermijden met de stoffen waarvoor je allergisch bent. Slik je medicijnen? Dan kan het mogelijk zijn, dat er medicijnen zijn waar geen stoffen in zitten waar je niet goed op reageert. Wat voor veel mensen ook helpt is het aanschaffen vanfilters die pollen en andere allergieopwekkende stoffen uit de lucht filteren. Het hebben van een allergie is nooit leuk, wanneer je echter je best doet om datgene wat een allergische reactie opwerkt te mijden, dan kan het dagelijks leven vaak al aan stuk dragelijker worden. Daarnaast is acceptatie belangrijk, je bent nu eenmaal allergisch en daar kan je niks aan doen!