Hooikoorts

Door het stuifmeel kunnen mensen last krijgen van branderige ogen en een loopneus. Deze week lopen de temperaturen flink op, vaak boven de dertig graden! Hierdoor krijgen mensen die hooikoorts hebben vaak behoorlijk last van deze allergie. In dit artikel lees je daarom enkele tips om beter met hooikoorts om te kunnen gaan.

Weersomstandigheden en hooikoorts

Deze tip is eigenlijk heel simpel: houd het weerbericht in de gaten. Op diverse sites kun je in een oogopslag zien of er veel pollen in de lucht zitten op een bepaalde dag. In principe kan je ervanuit gaan dat wanneer het droog en zonnig is, er grote hoeveelheden stuifmeel in de lucht zitten die je hooikoortsallergie zullen activeren.

Houdt ramen dicht

Wanneer het hooikoortsseizoen volop aan de gang is, is het aan te raden om de ramen niet onnodig veel open te houden. Tuurlijk, op de warmere dagen moet je er wel voor zorgen dat het niet te benauwd wordt in huis. Dat kun je voorkomen door onder andere het raam waar de wind niet op staat open te zetten en indien dat niet mogelijk is horen te plaatsen die pollen tegen kunnen houden. Daarnaast is het aan te raden om zodra je ‘s morgens opstaat even kort te luchten en vlak voordat je naar bed gaat opnieuw de ramen even open te doen.

Jeukende ogen

Een groot percentage van de mensen die hooikoorts heeft, heeft last van branderige en jeukende ogen. Hoewel we weten dat het moeilijk is, is het belangrijk om niet in je ogen te gaan wrijven. Op je handen komen namelijk pollen terecht en die smeer je in je ogen uit wanneer je met je vingers in je ogen gaat wrijven. Overigens is in je ogen wrijven nooit echt bevorderlijk voor de gezondheid van je ogen. Je loopt namelijk het risico dat je door het overbrengen van bacteriën en andere zaken je ogen kunt gaan irriteren.

Je tuininrichting

Let op bij de aankoop van planten en bloemen en vermijd de soorten die pollen afgeven waarop jij allergisch reageert. Aarzel ook niet indien er bij de buren bloemen staan waar jij als hooikoortspatiënt erg veel last van hebt. Wanneer je aan de buren verteld dat je hooikoorts hebt en welke klachten de bloemen of planten jou geven, dan zullen zij hoogstwaarschijnlijk begrip tonen en de bloemen verwijderen. Wees zelf ook sportief en biedt aan om de kosten voor de aanschaf van een nieuwe soort bloem te vergoeden. Zo hebben je buren toch nog leuke bloemen in hun tuin staan en heb jij geen last van je hooikoorts!