Soorten astma

Ademen wordt door de chronische longziekte bemoeilijkt.Astma is een bekende longziekte die vele Nederlanders kennen. Dit komt onder andere door het steeds groter wordende aantal mensen die de ziekte heeft en de aandacht in de media. Wat weinig mensen weten, is dat er allerlei soorten astma bestaan. Iedere variant heeft zo zijn eigen kenmerken. In dit artikel lees je meer over de diverse soorten, we bespreken respectievelijk inspanningsastma, de ernstige variant, de niet allergische variant en we sluiten af met de allergische soort. Vervolgens bespreken we wat voor effect de longziekte op het dagelijks leven kan hebben. Wil je na het lezen van dit artikel informatie over andere ziektes aan de luchtwegen? Klik dan hier.

Inspanningsastma

Bij deze variant van de chronische longziekte krijgt de patiënt bij het verrichten van zware, maar ook zelfs lichte inspanningen, al snel last van zware benauwdheid. Zoals je wellicht al had bedacht is het voor mensen die aan deze variant leiden lastig om een sport uit te kunnen oefenen, zeker indien daarbij intensief bewogen moet worden. Het is daarom belangrijk om met de behandelend arts in gesprek te gaan en te bekijken of en welke mogelijkheden er zijn voor het beoefenen van een sport en ook hoe die sport dan het beste zou kunnen worden uitgeoefend.

Ernstig astma

Gelukkig komt deze variant niet heel vaak voor. Het betreft namelijk een zware vorm van de chronische longziekte. Het kan erg moeilijk zijn om deze variant van de longziekte in bedwang te houden en het hebben van ernstig astma kan dan ook erg zwaar zijn voor de patiënt. Vaak hebben mensen die deze variant van de longziekte hebben diverse klachten en zullen ze geregeld het ziekenhuis moeten bezoeken.

Niet allergische astma

Bij deze soort zijn mensen vatbaar voor prikkels die niet aan allergieën zijn gerelateerd. Het gevolg is dat wanneer mensen met deze prikkels in contact komen diverse klachten kunnen krijgen. Om je een idee te geven over welke prikkels het gaat, kan je bijvoorbeeld denken aan de uitlaatgassen van auto’s, schoonmaakmiddelen die een sterke parfumlucht hebben en deodorant in spuitbusvorm. Maar ook moeder natuur kan voor ongemakken zorgen. Zo kunnen weersomstandigheden zoals mist en regen, alsook koude lucht voor de prikkeling van de luchtwegen zorgen waardoor de patiënt een astma-aanval zou kunnen krijgen.

Allergische astma

Wanneer iemand aan deze vorm van de longziekte leidt, dan is hij of zij allergisch voor bepaalde stoffen. Komt iemand in contact met deze stoffen, dan kan de persoon het spaans benauwd krijgen. Voorbeelden van allergische stoffen zijn bijvoorbeeld huidschilfers die katten en honden loslaten en de huisstofmijt die ervan houdt om zich te vestigen in tapijt dat in woningen is aangebracht.

Effect op het dagelijks leven

Om te beginnen is het goed om te weten dat iedere persoon astma op een andere manier ervaart. Hierdoor is er tot op de dag van vandaag geen standaard aanpak ontwikkeld om de longziekte te kunnen behandelen.

Het kan zo zijn dat je door de longziekte je baan zult moeten opzeggen. Dit komt soms voor bij bepaalde beroepen waarbij je geregeld in contact komt met dampen of rook die leiden tot een allergische reactie. Voor wat betreft het uitoefenen van allerlei dagelijkse activiteiten geldt dat de beperkingen per persoon verschillen. De een kan prima het huis een flinke poetsbeurt geven, terwijl de ander na een paar trappen lopen het al benauwd kan krijgen.

Om te voorkomen dat de longziekte je leven teveel gaat beheersen heeft de gezondheidszorg niet stilgestaan. Zo zijn er meerdere hulpmiddelen ontwikkeld die de arts input kunnen geven voor het steeds weer verder optimaliseren van de behandeling van een patiënt. Door de jaren heen zijn er tal van hulpmiddelen ontwikkelt om de ziekte aan de luchtwegen beter te kunnen behandelen.Daarnaast heeft de farmaceutische industrie diverse medicatie ontwikkeld, zoals de bekende puffer, waardoor je niet teveel beperkt hoeft te worden in je bewegingsvrijheid. Zowel de hulpmiddelen als de medicijnen hebben ertoe geleid dat menig patiënt in het dagelijks leven beter met astma om kan gaan.