COPD? Let op je gewicht!

COPD en lichaamsgewicht

Als je COPD hebt dan is dat al vervelend genoeg. Veel mensen weten echter niet dat je lichaamsgewicht extra belangrijk kan zijn indien je COPD hebt. In dit artikel lees je hier meer over.

Overgewicht en COPD

Mensen die aan COPD lijden, worden soms door gebrek aan lichaamsbeweging of een ongezond voedingspatroon te zwaar. Dit kan als gevolg hebben dat je lichamelijke inspanningen voor behaalde handelingen zwaarder worden om uit te voeren. Dit is sowieso vervelend, maar als je vanwege de chronische longziekte al moeilijker ademt, dan wordt overgewicht nog vervelender. Als je COPD hebt, is het dus belangrijk om (extra) goed op te letten op wat je eet. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld vet vlees te laten staan en in plaats daarvan fruit en groente te eten. Maar ongeacht wat je eet: voldoende lichamelijke beweging is belangrijk. Neem contact op met je huisarts om te bekijken welke typen inspanningen en in welke mate bij jou passen.

Ondergewicht is ook ongewenst

Door je beschadigde longen (als gevolg van COPD) adem je moeilijker en kan eten ook minder prettig zijn dan dat het geval is voor mensen zonder de ziekte. Bij het kauwen kan immers een onprettig gevoel ontstaan, omdat je het daardoor benauwd kunt krijgen. Echter, als je te weinig voeding binnen krijgt, dan heeft dat onder andere gevolgen voor je spieren. Bovendien kan te weinig voeding de levensverwachting negatief beïnvloeden. Je lichaam heeft immers behoefte aan de nodige vitaminen en mineralen om goed te kunnen functioneren. Daarbij wordt voedsel beter opgenomen wanneer je regelmatig beweegt. Kortom, ondergewicht is niet gezond en als je COPD hebt, dan maak je het jezelf nog eens extra zwaar als je te weinig goede voeding eet.

Controle is belangrijk

Er zijn meerdere controlemiddelen indien je COPD hebt. Een daarvan is de CCQ vragenlijst. Met de CCQ vragenlijst kan je COPD beter in de gaten houden. Met behulp van een aantal vragen kan je erachter komen hoe goed je de ziekte onder controle hebt. Wil je meer informatie over deze vragenlijst, neem dan contact op met je huisarts.   Trouwens, je lichaamsgewicht is niet het enige waar je extra aandacht aanmoet schenken indien je COPD hebt. Bekijk onderstaande video maar eens!