COPD wat is dat?

Chronische aandoening aan de luchtwegenIn ons artikel van vijftien april bespraken we dat het belangrijk is om op je lichaamsgewicht te letten indien je COPD hebt. Naar aanleiding van dit artikel kwamen er vanuit onze lezers veel vragen binnen over wat COPD nu eigenlijk is. We hebben er niet bij stil gestaan dat de ziekte voor veel mensen een onbekend is. Deze fout zetten we met dit artikel dan ook graag recht. We lichten toe wat COPD precies is en waar je (naast je lichaamsgewicht) zoal op moet letten als je aan de ziekte lijdt.

Wat is COPD?

De letters COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische obstructieve longziekte). Het een chronische ziekte aan de luchtwegen alsook aan de longblaasjes.

Het probleem zit hem in het feit dat de ontsteking de groei van littekenweefsel veroorzaakt en bovendien nemen de longblaasjes in aantal af. Voeg daarbij nog eens het feit dat er extra slijm in de longen wordt geproduceerd en je kunt je voorstellen hoe benauwd iemand met COPD het kan krijgen. Deze benauwdheid kan ertoe leiden dat er kortademigheid optreed.

Als gevolg hiervan gaat de persoon sneller ademhalen en krijgt het hart het zwaarder om voldoende zuurstof in het lichaam rond te pompen. Ook komt het vaak voor dat mensen met COPD veel slijm ophoesten, dit gegeven maakt het ademhalen nog zwaarder.

De belemmering van de ademhaling verklaart waarom mensen met COPD zoveel moeite kunnen hebben met eenvoudige zaken zoals trappen lopen of naar de wc gaan. Laat staan hoe moeilijk het kan zijn om te sporten.

Wat zijn de oorzaken?

Roken vormt een belangrijke oorzaak, maar ook mensen die tijdens hun werk met vervuilde lucht in aanraking komen lopen een groter risico om de ziekte te krijgen. Tenslotte is langdurig contact met teveel fijnstof ook een reden waarom mensen de ziekte kunnen krijgen.

Omdat het vaak om langdurig roken of contact met vervuilde lucht gaat, is het te begrijpen waarom COPD vaak pas op latere leeftijd zijn intrede doet. Kinderen hebben immers nog geen mogelijkheid gehad om langdurig met bovenstaande zaken in contact te komen.

Wat kan je tegen COPD doen?

Zoals we in ons vorige artikel al aangaven, is het belangrijk om op je lichaamsgewicht te letten. Let dus goed op wat je eet en zorg daarnaast voor de nodige lichaamsbeweging. Kijk hier echter wel mee uit en raadpleeg ten alle tijden eerst je arts voordat je aan fysieke activiteiten begint. Een arts kan namelijk beter inschatten welke activiteiten voor jou passend zijn.

Ook is het belangrijk om niet te roken, meeroken is overigens ook zeer slecht voor je gezondheid en dien je dus ook te vermijden. Echter, hoe gezond je ook leeft er is ook een kans aanwezig dat je de ziekte krijgt via erfelijke ziektes die COPD in de hand helpen. Echter, laat je er daardoor niet van weerhouden om er een gezonde levensstijl op na te houden.

Kan je van de ziekte genezen?

Zoals de naam al doet vermoeden (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is de ziekte niet te genezen, maar hopelijk komt daar in de toekomst verandering in. Wat in ieder geval belangrijk is zodra de diagnose wordt gesteld, is om de controle over de ziekte zo goed mogelijk te behouden en de klachten zo goed mogelijk te bestrijden door een behandelplan op maat op te stellen. Je kunt dan zo goed mogelijk voorkomen dat de ziekte steeds heviger wordt en je leven zo normaal mogelijk houden.

Indien je het vermoeden hebt dat de ziekte zich bij je aan het ontwikkelen is, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts. Omdat snel reageren de kwaliteit van je leven positief kan beïnvloeden, is een check beter dan achteraf spijt te hebben dat je niet eerder naar de dokter bent gegaan.

Tot zover dit artikel over COPD. We hopen dat het voor al onze lezers nu wel duidelijk is wat voor een ziekte het precies is.