De luchtwegen

Welke prikkels zijn er die in geval van astma een aanval kunnen veroorzaken?

Aangezien astma een van de bekendste aandoeningen is die je aan je luchtwegen kunt krijgen en veel mensen hier last van hebben, willen we je graag informeren over de diverse prikkels die in combinatie met astma voor meer aanvallen zouden kunnen zorgen. Door kennis over de prikkels te hebben kan het leven als astmapatiënt wellicht iets gemakkelijker worden, je weet tenslotte welke prikkels je beter kunt vermijden.

Eigenlijk wilden we over de prikkels een artikel in eigen woorden typen, maar we kwamen er al snel achter dat er vele sites zijn die zeer begrijpelijke informatie verschaffen over welke prikkels je beter kunt mijden indien je astma hebt. We kozen er daarom voor om een van de artikelen die wij gevonden hebben met jullie te delen. Onderstaand artikel is een gedeelte van het artikel afkomstig van de website: http://www.optimalegezondheid.com/top-10-astma-prikkels/

Prikkel 1 – Allergieën kunnen astma veroorzaken

Allergieën en astma zijn een veel voorkomend probleem. Ongeveer tachtig procent van de mensen die last hebben van astma hebben allergieën voor stoffen in de lucht zoals boom- gras- en onkruidpollen, schimmels, dierlijke huidschilfers, huisstofmijt, en kakkerlakdeeltjes. In één studie bleek dat kinderen die veel kakkerlak uitwerpselen in hun huis hadden toen ze opgroeiden ongeveer vier keer meer kans hadden op het ontwikkelen van astma dan de kinderen van wie de huizen relatief weinig last hadden van hadden van kakkerlak uitwerpselen. Een verergering van astma na blootstelling aan stof is meestal te wijten aan huisstofmijtallergie.

Prikkel 2 – Levensmiddelen en additieven prikkelen astma

Voedselallergieën kunnen milde tot ernstige levensbedreigende reacties veroorzaken bij astmapatiënten. De meest voorkomende voedingsmiddelen die zorgen voor allergische symptomen zijn: Eieren Koemelk Pinda’s Sojasaus Tarwe Vis Garnalen en andere schelpdieren Salades en vers fruit Conserveringsmiddelen in het voedsel dat we eten kunnen ook als een astmaprikkel gelden. Sulfiet toevoegsels, zoals natriumbisulfiet, kaliumbisulfiet, natriummetabisulfiet, kaliummetabisulfiet en natriumsulfiet worden vaak gebruikt in voedselverwerking of preparaten en kunnen voor een astmaprikkel zorgen bij de mensen die er gevoelig voor zijn.

Prikkel 3 – Inspanningsastma

Zware lichamelijke inspanning kan een vernauwing van de luchtwegen veroorzaken bij ongeveer 80% van de mensen die leven met astma. Bij sommige mensen is lichaamsbeweging de belangrijkste prikkel voor hun astmasymptomen. Als je last hebt van inspanningsastma dan voel je een beklemming op de borst, krijgt je last van hoesten en hebt moeite met ademhalingsproblemen, allemaal binnen de eerste 5 tot 8 minuten van aerobe lichaamsbeweging. Deze symptomen verdwijnen meestal na ongeveer 20 tot 30 minuten wanneer iemand stopt met de lichaamsbeweging, maar tot wel 50% van de mensen met inspanningsastma kan 6 tot 10 uur later nog een astma-aanval krijgen. Het is belangrijk voor mensen met astma dan ook langzaam op gang te komen en goed op te warmen voordat ze beginnen met lichaamsbeweging, goed opwarmen kan een aanval helpen voorkomen.

Prikkel 4 – Brandend maagzuur en astma

Brandend maagzuur en astma gaan vaak hand in hand. Recent onderzoek toont aan dat tot 89% van de mensen met astma ook last heeft van brandend maagzuur, bekend als gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ). GORZ komt het vaakst ’s nachts voor wanneer de patiënt ligt. Normaal gesproken is er een klep tussen de slokdarm en de maag die er voor zorgt dat het zuur niet weer richting de slokdarm trekt. Bij mensen die last hebben van GORZ functioneert deze klep niet goed. Ze hebben dan last van maagzuur reflux in de slokdarm. Als het zuur tot in de keel of luchtwegen komt kan de irritatie en ontsteking een astma-aanval veroorzaken. Er zijn bepaalde aanwijzingen dat reflux de oorzaak zou kunnen bij het ontstaan van astma op volwassen leeftijd, het ontstaan van astma zonder familiegeschiedenis van astma, het ontstaan van astma wanneer iemand geen geschiedenis van allergieën of bronchitis heeft, problemen met moeilijk te beheersen astma, of hoesten tijdens het liggen. Als jouw arts vermoedt dat dit het probleem is dan kan hij of zij specifieke tests aanraden om te kijken wat er gedaan kan worden. Meer lichaamsbeweging, een veranderd dieet, of medicijnen zouden het probleem kunnen verminderen.

Prikkel 5 – Roken en astma

Mensen die sigaretten roken hebben meer kans om later last te krijgen van astma. Als iemand rookt wanneer ze al astma hebben dan kan het symptomen zoals hoesten en piepen erger maken. Vrouwen die roken tijdens de zwangerschap verhogen het risico op piepen en andere klachten bij haar baby. Baby’s van wie de moeder rookte tijdens de zwangerschap hebben ook een slechtere longfunctie dan baby’s waarvan de moeder niet rookte. Als je astma hebt en je bent een roker, dan is per direct stoppen de belangrijkste stap die je kunt nemen om jouw longen te beschermen.

Prikkel 6 – Sinusitis en andere bovenste luchtweginfecties

Net als astma ontstekingen veroorzaakt in het slijmvlies van de luchtwegen veroorzaakt sinusitis ontstekingen in de slijmvliezen die de bijholten beschermen. Deze ontsteking zorgt ervoor dat de slijmvliezen in de bijholten meer slijm afscheiden – nog een probleem dat bijna gelijk is aan astma. Wanneer de bijholten ontstoken zijn dan reageren de luchtwegen bij veel mensen met astma hetzelfde, dit zorgt voor sinusitis met astma. Preventie en snelle behandeling van een bijholteontsteking is vaak nodig om astmasymptomen te helpen verlichten.

Prikkel 7 – Infecties en astma Verkoudheid, griep, bronchitis en bijholteontstekingen kunnen allemaal voor een astma-aanval zorgen. Deze luchtweginfecties kunnen viraal of bacterieel zijn en zijn een veel voorkomende oorzaak van astma, vooral bij kinderen jonger dan 10. Deze luchtwegengevoeligheid zorgt ervoor dat de luchtwegen gemakkelijk smaller worden. Na een bovenste luchtweginfectie kunnen mensen met astma er zelfs nog wel twee maanden last van hebben. Onderzoekers denken dat ongeveer 20% tot 70% van de astmatische volwassenen last hebben met deze problemen. Omgekeerd hebben slechts 15% tot 56% van de mensen met allergische rhinitis (hooikoorts) of sinusitis problemen met astma.

Prikkel 8 – medicijnen en astma

Veel mensen met astma hebben aspirine-gevoelige astma en het is mogelijk dat ze gevoelig zijn voor andere medicijnen zoals anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals ibuprofen, naproxen, aspirine, en bètablokkers(gebruikt voor de behandeling van hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, en glaucoom). Als je weet dat je gevoelig bent voor deze medicijnen, zorg er dan voor dat jouw arts dit duidelijk doorgeeft en praat altijd met de apotheker over een eventuele negatieve reactie voordat je een nieuw medicijn begint te nemen.

Meer prikkels?

Voor meer mogelijke prikkels verwijzen we je graag naar de eerder genoemde website (zie de link boven de acht prikkels). Concluderend kunnen we dus stellen dat je als astmapatiënt zijnde al heel wat acties kunt nemen om je leven aangenamer te maken.

Maar eerlijk is eerlijk, astma zal soms niet echt over gaan. Soms verdwijnen de klachten enkele jaren, waarna ze weer terug kunnen komen. Een combinatie van de juiste medicatie, goede omgang met netgenoemde prikkels en voldoende sporten kan de last misschien beperken. Maar raadpleeg altijd een arts en ga niet zelf mogelijk oplossingen toepassen.

Het probleem met sport is echter dat astmapatiënten soms bang zijn om het benauwd te krijgen. Stop deze angst niet weg en kaart het aan bij de huisarts. Daarbij is het belangrijk om te noteren wanneer je het benauwd krijgt en hoelang je achtereenvolgend kunt sporten. Sowieso is het goed om met regelmaat de huisarts te bezoeken indien je astma hebt, op die manier worden eventuele problemen of progressies wellicht sneller opgemerkt.

We hopen dat je iets met de informatie uit dit artikel kunt, astma is tenslotte heel vervelend. Het is daarom des te fijner als je er iets aan kunt doen!

PS. Dat je als astmapatiënt heel goed kunt sporten toont onderstaand filmpje. In Amerika hebben ze een heus sportkamp speciaal voor kinderen met astma.