Koffie: hip en gezond

Het zal niemand de afgelopen jaren ontgaan zijn: de hippe koffietentjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Zeker in de grote steden, met Amsterdam en Rotterdam voorop, vinden de espresso macchiato’s, de lungo’s en andere trendy koffiedrankjes gretig aftrek. Daarnaast zijn er – in lijn met de algehele trend – natuurlijk ook een aantal webshops die handig inspelen op de brede behoefte aan allerlei soorten koffie tegenwoordig.

Gemalen-koffie

Hipsters

Het is vooral het jonge deel van de bevolking dat de koffietentjes bevolkt en bereid blijkt een paar euro per bak koffie te betalen. Waar de vijftigplussers tevreden zijn met het oude vertrouwde bakkie pleur (zwarte koffie), zien we jonge creatievelingen en hipsters gemakkelijk en gretig de portemonnee trekken voor een speciaal bereide bak koffie. Voor deze groepen lijkt het consumeren van het drankje veel meer te zijn dan alleen maar dat; het is deel van hun lifestyle. Even generaliserend: ze besteden veel aandacht aan hun kleding, aan hun uiterlijk en aan hun dieet. Hippe koffie hoort daarbij, evenals een gezonde en duurzame voeding. Meer en meer geven deze jongeren hun identiteit gestalte aan de hand van dit soort zaken. Het is een deel van wie ze zijn geworden!

Goed voor gezondheid

En daar is niets mis mee, temeer omdat koffie nog gezond is ook! Wist je bijvoorbeeld dat het warme drankje helpt tegen (het krijgen van) diabetes? Of dat het goed is voor je lever? En had je gedacht dat het zelfs helpt tegen Alzheimer? Daarnaast schijnt koffie zelfs te helpen ter voorkoming van bepaalde vormen van kanker, zoals leverkanker! Als je nog steeds niet overtuigd bent, kun je hier eens lezen voor meer redenen waarom de drank gezond voor je is.

Maar dit betekent nog niet dat je zo maar 10 bakjes koffie per dag moet drinken natuurlijk. Net zoals bij de meeste gezonde voeding is het niet zo dat: hoe meer, hoe gezonder. 2 bakjes per dag is gezond en raadzaam; de bovenstaande beschreven voordelen zijn dan van toepassing. Bij consumptie van meer dan 4 bakjes, is koffie helemaal niet zo gezond en loop je zelfs verhoogd risico op een verhoogde bloeddruk en op hartkloppingen.