Reuma

Veel Nederlanders weten niet dat er veel mensen zijn die reuma hebben. En degenen die er wel van op de hoogte zijn weten vaak niet dat er enorm veel verschillende soorten reuma zijn. Echter, een gemeenschappelijk kenmerk is dat wanneer je de aandoening hebt last hebt van pijn in gewrichten, botten, spieren en pezen. Deze pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking.Reumatische klachten kunnen erg vervelend zijn.

Wie kan reuma krijgen?

In principe kan iedereen last krijgen van reuma. Hierbij speelt bijvoorbeeld leeftijd of levensstijl tot zover bekend geen rol. Het is hierdoor erg lastig om te voorkomen dat je er last van krijgt. Wat in ieder geval wel kan helpen is om, ondanks de pijn, te blijven bewegen. Hier moet je natuurlijk niet in doordraven, je moet bijvoorbeeld niet je pijngrenzen proberen te verleggen. Het gaat erom dat het van belang is dat je je best doet om de gewrichten waarvan je last hebt soepel te houden.

Vormen van reuma

Zoals we in de inleiding al aangaven bestaan er vele soorten reuma. Echter, de medische wereld heeft alle variaties verdeeld over 4 groepen: weke delen reuma, ontstekingsreuma, slijtage reuma en acuut reuma. Het gaat te ver om in dit artikel iedere vorm uitgebreid te bespreken.

Behandeling

Er is geen standaard behandeling. De behandeling verschilt per persoon, waardoor er al snel sprake is van maatwerk. Vaak komt er een reumatoloog aan te pas om de juiste behandeling te kunnen bepalen. Daarbij zijn er diverse mogelijkheden om de ontsteking aan te kunnen pakken. Denk aan medicatie en lichamelijke oefeningen om de gewrichten soepel te houden.

Zoals je waarschijnlijk al doorhad is de ontsteking er in zoveel verschillende vormen en kan de behandeling per persoon nogal verschillen dat het opstellen van een goede behandeling tegen reuma specialistisch werk is. Wanneer je het vermoeden hebt dat je last hebt van klachten die aan de ontsteking zijn gerelateerd, twijfel dan ook niet en ga naar de huisarts. Met een goede aanpak kan je de klachten immers reduceren en de pijn aanpakken.