Goede luchtkwaliteit krijg je zo

Misschien herken je deze situatie: je loopt een ruimte binnen en je ruikt dat de lucht is afgewerkt. Het is muf en nadat je een kwartiertje in de ruimte bent begin je suf te worden. Je zou graag willen dat er een raam open kon, maar dat kan op dat moment niet.

Slechte luchtkwaliteit, hoe merk je dat?

Soms zul je slechte luchtkwaliteit direct opmerken, waardoor je weet dat de oorzaak van het suf zijn niet bij jou ligt, maar is te wijten aan de kwaliteit van de lucht in die ruimte. Echter de kwaliteit van lucht kan al snel onder de maat zijn, zonder dat je dat door hebt! Het hoeft namelijk lang niet altijd muf te ruiken als de luchtkwaliteit van onvoldoende niveau is. Hierdoor zal je vaak onterecht denken dat je vanavond eerder naar bed moet, terwijl dat helemaal niet het geval is. Naast het feit dat sufheid onaangenaam is, komt het je werkprestaties niet ten goede. En aangezien er tegenwoordig steeds meer mensen thuiswerken, zal jijzelf en jouw baas daar ook niet blij van worden.

Kortom, neem de proef op de som en probeer de luchtkwaliteit in je eigen huis eens te verbeteren. Nu hoor ik je denken ‘’maar doe ik dat’’? Begrijpelijk, daarom zijn we opzoek gegaan naar eenvoudige tips die je direct kunt toepassen. Tijdens het surfen op het internet kwamen we uiteindelijk de volgende tips tegen, afkomstig van: http://www.greenjump.nl/blog/post/2012/01/19/tips-om-de-luchtkwaliteit-in-de-babykamer-en-in-huis-te-verbeteren.aspx

Tips voor een betere luchtkwaliteit in huis

Gelukkig zijn er stappen die je zelf kunt nemen om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in huis goed is en blijft.  Hieronder enkele tips.

  • Ventileer je huis heel regelmatig en goed.
  • Kies voor ongeparfumeerde producten. Er zijn veel producten met en zonder geurtje verkrijgbaar, denk bijvoorbeeld aan kaarsen en speelgoed. Kies altijd voor de ongeparfumeerde versie.
  • Pak kleding uit de stomerij buiten uit.
  • Kies voor planten die de lucht zuiveren.

Kies voor natuurlijke matrassen

Er is voldoende keus in matrassen gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Je weet dan zeker dat er geen schadelijke stoffen inzitten. Die matrasjes zijn gemaakt van kokos, natuurlatex, biologisch katoen en wol. Deze worden met de hand gemaakt en gewoon gestikt in plaats van gelijmd. Voor meer informatie is er ook nog een blogje over matrassen in de kinderkamer.

Veilige meubels zonder schadelijke gassen

  • Vermijd meubels van geperst hout, hiervoor wordt sterke lijm gebruikt die vaak VOC’s bevatten. Ons blog over de kinderkamer vertelt daar meer over.
  • Pak nieuwe meubels buiten uit en laat ze eerst een week buiten luchten.
  • Koop tweedehands meubels zodat ze al heel goed gelucht zijn. Bij babyspulletjes natuurlijk heel goed opletten of alles aan de huidige veiligheidseisen voldoet.

Verven goed timen

  • Verf op een moment in een jaar dat je daarna goed kunt ventileren, dus niet hartje winter.
  • Eerst verven, dan pas vloerbedekking en gordijnen en dergelijke. De schadelijke gassen uit de verf worden namelijk geabsorbeerd door het textiel en blijven daarom langer aanwezig in huis.

Zoals je ziet kan je met een aantal simpele tips de luchtkwaliteit eenvoudig verbeteren. Effecten die je kunt verwachten zijn onder meer: een fitter gevoel, meer werk verzetten in dezelfde tijd en lekker in je vel zitten doordat je je fris voelt. Deze effecten zijn toch de moeite waard?

Luchtkwaliteit-in-huisMaar wat als je je bewust bent van het belang van goede ventilatie, maar de kwaliteit van de lucht op het werk ronduit slecht is? Sommige kantoorgebouwen hebben immers geen ramen die open kunnen, waardoor de kwaliteit van de lucht erg laag kan zijn. Of de ramen kunnen wel open, maar sommige collega’s willen dat dan niet omdat ze blijkbaar minder last hebben van de afgewerkte lucht.

Bespreek in dat geval het onderwerp met je leidinggevende. Misschien is een eigen kantoortje een oplossing of zijn er andere ruimtes (flexibele werkplekken) waar collega’s niet vies zijn van een goed binnenklimaat. Maak je leidinggevende in ieder geval duidelijk dat de huidige luchtkwaliteit afbreuk doet aan jouw werkprestaties en vraag hem eens navraag te doen bij andere collega’s of die hetzelfde ervaren als jij.

Trouwens, voel je niet bezwaart om de luchtkwaliteit aan te kaarten. Er al meerdere initiatieven gelanceerd om de luchtkwaliteit in ruimtes te verbeteren. Een leuk voorbeeld daarvan is een project waarbij de rapper Lange Frans is betrokken, zie onderstaande video:


Wil je meer weten over hoe je de luchtkwaliteit binnenshuis kunt verbeteren? Ga dan naar greenjump.nl.