3D-printen en de zorg

Printer waarmee 3D printen mogelijk is.

De 3D-printer is een nieuwe innovatie die ervoor zorgt dat ons leven een stuk makkelijker wordt. Dit apparaat print, zoals de naam al zegt, voorwerpen in 3D. Voorbeelden hiervan zijn kleine voorwerpen als een masker of een buis. Tegenwoordig is het zelfs zo ver dat ze het kunnen toepassen in de zorg. Oren, prothesen en implantaten worden in de toekomst geprint met deze printer. Lees hieronder meer over deze techniek in de zorg.

OorOren printen

Bij het reconstrueren van een nieuw oor omdat iemand deze bijvoorbeeld verloren is tijdens een ongeluk is het nu mogelijk om dit met de printer te doen. Een hoofd dat een oor mist is namelijk niet erg aantrekkelijk en met deze uitvinding is dat probleem opgelost. Men maakt hiervoor een plastic mal in de vorm van het oor van de patiënt, die ze verkrijgen door er eerst een scan van te maken. Dit plastic is natuurlijk wel afgesteld op de eisen van de 3D-printer, omdat het resultaat anders niet optimaal en bruikbaar is. De mal wordt dan gevuld met een gel en een aantal stamcellen van de patiënt. Deze cellen komen uit hetzelfde lichaam en zijn daarom in staat om later op eigen krachten kraakbeen te vormen, waar het oor uit bestaat. Zonder de mal zou het oor niet de goede vorm en stevigheid hebben. Natuurlijk is dit project nog aan verbetering toe, waardoor er nog steeds enkele nadelen aan kleven. Er zouden namelijk nog een aantal schadelijke stoffen achter kunnen blijven die de cellen van de persoon aantasten.

Prothesen

Ook voor prothesen is het een doorbraak in de wetenschap en zorg. Het kan in de toekomst namelijk een erg belangrijke spelen in de chirurgie. Wanneer een chirurg een prothese moet plaatsen, moet hij op het moment dat de patiënt open ligt het voorwerp maken en zorgen dat deze precies past. Als hij dit met een 3D-printer kan doen, is het veel gemakkelijker. Hij kan dan van tevoren bepalen, op basis van een geprinte scan, hoe de prothese geplaatst moet worden en hoe groot hij moet zijn. Dat scheelt erg in tijd en uiteraard ook kosten. De aanschaf van een printer is duur, maar het verdient zich in de loop van de tijd zeker terug, omdat het talloze opties en uitwegen biedt. Meer informatie is te vinden op oceanz.eu.