De luchtwegen
Welke prikkels zijn er die in geval van astma een aanval kunnen veroorzaken? Aangezien astma een van de bekendste aandoeningen is die je aan je luchtwegen kunt krijgen en veel mensen hier last van hebben, willen we je graag informeren over de diverse prikkels die in combinatie met astma voor meer aanvallen zouden kunnen zorgen. Door kennis over de prikkels te hebben kan het leven als astmapatiënt wellicht iets gemakkelijker worden, je weet tenslotte welke prikkels je beter kunt vermijden.
Eigenlijk wilden we over de prikkels een artikel in eigen woorden typen, maar we kwamen er al snel achter dat er vele sites zijn die zeer begrijpelijke informatie verschaffen over welke prikkels je beter kunt mijden indien je astma hebt. We kozen er daarom voor om een van de artikelen die wij gevonden hebben met jullie te delen. Onderstaand artikel is een gedeelte van het artikel afkomstig van de website: http://www.optimalegezondheid.com/top-10-astma-prikkels/
Prikkel 1 – Allergieën kunnen astma veroorzaken
Allergieën en astma zijn een veel voorkomend probleem. Ongeveer tachtig procent van de mensen die last hebben van astma hebben allergieën voor stoffen in de lucht zoals boom- gras- en onkruidpollen, schimmels, dierlijke huidschilfers, huisstofmijt, en kakkerlakdeeltjes. In één studie bleek dat kinderen die veel kakkerlak uitwerpselen in hun huis hadden toen ze opgroeiden ongeveer vier keer meer kans hadden op het ontwikkelen van astma dan de kinderen van wie de huizen relatief weinig last hadden van hadden van kakkerlak uitwerpselen. Een verergering van astma na blootstelling aan stof is meestal te wijten aan huisstofmijtallergie.
Prikkel 2 – Levensmiddelen en additieven prikkelen astma
Voedselallergieën kunnen milde tot ernstige levensbedreigende reacties veroorzaken bij astmapatiënten. De meest voorkomende voedingsmiddelen die zorgen voor allergische symptomen zijn: Eieren Koemelk Pinda’s Sojasaus Tarwe Vis Garnalen en andere schelpdieren Salades en vers fruit Conserveringsmiddelen in het voedsel dat we eten kunnen ook als een astmaprikkel gelden. Sulfiet toevoegsels, zoals natriumbisulfiet, kaliumbisulfiet, natriummetabisulfiet, kaliummetabisulfiet en natriumsulfiet worden vaak gebruikt in voedselverwerking of preparaten en kunnen voor een astmaprikkel zorgen bij de mensen die er gevoelig voor zijn.
Prikkel 3 – Inspanningsastma
Zware lichamelijke inspanning kan een vernauwing van de luchtwegen veroorzaken bij ongeveer 80% van de mensen die leven met astma. Bij sommige mensen is lichaamsbeweging de belangrijkste prikkel voor hun astmasymptomen. Als je last hebt van inspanningsastma dan voel je een beklemming op de borst, krijgt je last van hoesten en hebt moeite met ademhalingsproblemen, allemaal binnen de eerste 5 tot 8 minuten van aerobe lichaamsbeweging. Deze symptomen verdwijnen meestal na ongeveer 20 tot 30 minuten wanneer iemand stopt met de lichaamsbeweging, maar tot wel 50% van de mensen met inspanningsastma kan 6 tot 10 uur later nog een astma-aanval krijgen. Het is belangrijk voor mensen met astma dan ook langzaam op gang te komen en goed op te warmen voordat ze beginnen met lichaamsbeweging, goed opwarmen kan een aanval helpen voorkomen.
Prikkel 4 – Brandend maagzuur en astma
Brandend maagzuur en astma gaan vaak hand in hand. Recent onderzoek toont aan dat tot 89% van de mensen met astma ook last heeft van brandend maagzuur, bekend als gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ). GORZ komt het vaakst ’s nachts voor wanneer de patiënt ligt. Normaal gesproken is er een klep tussen de slokdarm en de maag die er voor zorgt dat het zuur niet weer richting de slokdarm trekt. Bij mensen die last hebben van GORZ functioneert deze klep niet goed. Ze hebben dan last van maagzuur reflux in de slokdarm. Als het zuur tot in de keel of luchtwegen komt kan de irritatie en ontsteking een astma-aanval veroorzaken. Er zijn bepaalde aanwijzingen dat reflux de oorzaak zou kunnen bij het ontstaan van astma op volwassen leeftijd, het ontstaan van astma zonder familiegeschiedenis van astma, het ontstaan van astma wanneer iemand geen geschiedenis van allergieën of bronchitis heeft, problemen met moeilijk te beheersen astma, of hoesten tijdens het liggen. Als jouw arts vermoedt dat dit het probleem is dan kan hij of zij specifieke tests aanraden om te kijken wat er gedaan kan worden. Meer lichaamsbeweging, een veranderd dieet, of medicijnen zouden het probleem kunnen verminderen.
Prikkel 5 – Roken en astma
Mensen die sigaretten roken hebben meer kans om later last te krijgen van astma. Als iemand rookt wanneer ze al astma hebben dan kan het symptomen zoals hoesten en piepen erger maken. Vrouwen die roken tijdens de zwangerschap verhogen het risico op piepen en andere klachten bij haar baby. Baby’s van wie de moeder rookte tijdens de zwangerschap hebben ook een slechtere longfunctie dan baby’s waarvan de moeder niet rookte. Als je astma hebt en je bent een roker, dan is per direct stoppen de belangrijkste stap die je kunt nemen om jouw longen te beschermen.
Prikkel 6 – Sinusitis en andere bovenste luchtweginfecties
Net als astma ontstekingen veroorzaakt in het slijmvlies van de luchtwegen veroorzaakt sinusitis ontstekingen in de slijmvliezen die de bijholten beschermen. Deze ontsteking zorgt ervoor dat de slijmvliezen in de bijholten meer slijm afscheiden – nog een probleem dat bijna gelijk is aan astma. Wanneer de bijholten ontstoken zijn dan reageren de luchtwegen bij veel mensen met astma hetzelfde, dit zorgt voor sinusitis met astma. Preventie en snelle behandeling van een bijholteontsteking is vaak nodig om astmasymptomen te helpen verlichten.
Prikkel 7 – Infecties en astma Verkoudheid, griep, bronchitis en bijholteontstekingen kunnen allemaal voor een astma-aanval zorgen. Deze luchtweginfecties kunnen viraal of bacterieel zijn en zijn een veel voorkomende oorzaak van astma, vooral bij kinderen jonger dan 10. Deze luchtwegengevoeligheid zorgt ervoor dat de luchtwegen gemakkelijk smaller worden. Na een bovenste luchtweginfectie kunnen mensen met astma er zelfs nog wel twee maanden last van hebben. Onderzoekers denken dat ongeveer 20% tot 70% van de astmatische volwassenen last hebben met deze problemen. Omgekeerd hebben slechts 15% tot 56% van de mensen met allergische rhinitis (hooikoorts) of sinusitis problemen met astma.
Prikkel 8 – medicijnen en astma
Veel mensen met astma hebben aspirine-gevoelige astma en het is mogelijk dat ze gevoelig zijn voor andere medicijnen zoals anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals ibuprofen, naproxen, aspirine, en bètablokkers(gebruikt voor de behandeling van hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, en glaucoom). Als je weet dat je gevoelig bent voor deze medicijnen, zorg er dan voor dat jouw arts dit duidelijk doorgeeft en praat altijd met de apotheker over een eventuele negatieve reactie voordat je een nieuw medicijn begint te nemen.
Meer prikkels?
Voor meer mogelijke prikkels verwijzen we je graag naar de eerder genoemde website (zie de link boven de acht prikkels). Concluderend kunnen we dus stellen dat je als astmapatiënt zijnde al heel wat acties kunt nemen om je leven aangenamer te maken.
Maar eerlijk is eerlijk, astma zal soms niet echt over gaan. Soms verdwijnen de klachten enkele jaren, waarna ze weer terug kunnen komen. Een combinatie van de juiste medicatie, goede omgang met netgenoemde prikkels en voldoende sporten kan de last misschien beperken. Maar raadpleeg altijd een arts en ga niet zelf mogelijk oplossingen toepassen.
Het probleem met sport is echter dat astmapatiënten soms bang zijn om het benauwd te krijgen. Stop deze angst niet weg en kaart het aan bij de huisarts. Daarbij is het belangrijk om te noteren wanneer je het benauwd krijgt en hoelang je achtereenvolgend kunt sporten. Sowieso is het goed om met regelmaat de huisarts te bezoeken indien je astma hebt, op die manier worden eventuele problemen of progressies wellicht sneller opgemerkt.
We hopen dat je iets met de informatie uit dit artikel kunt, astma is tenslotte heel vervelend. Het is daarom des te fijner als je er iets aan kunt doen!
- Dat je als astmapatiënt heel goed kunt sporten toont onderstaand filmpje. In Amerika hebben ze een heus sportkamp speciaal voor kinderen met astma.
Goede luchtkwaliteit krijg je zo
Misschien herken je deze situatie: je loopt een ruimte binnen en je ruikt dat de lucht is afgewerkt. Het is muf en nadat je een kwartiertje in de ruimte bent begin je suf te worden. Je zou graag willen dat er een raam open kon, maar dat kan op dat moment niet.
Slechte luchtkwaliteit, hoe merk je dat?
Soms zul je slechte luchtkwaliteit direct opmerken, waardoor je weet dat de oorzaak van het suf zijn niet bij jou ligt, maar is te wijten aan de kwaliteit van de lucht in die ruimte. Echter de kwaliteit van lucht kan al snel onder de maat zijn, zonder dat je dat door hebt! Het hoeft namelijk lang niet altijd muf te ruiken als de luchtkwaliteit van onvoldoende niveau is. Hierdoor zal je vaak onterecht denken dat je vanavond eerder naar bed moet, terwijl dat helemaal niet het geval is. Naast het feit dat sufheid onaangenaam is, komt het je werkprestaties niet ten goede. En aangezien er tegenwoordig steeds meer mensen thuiswerken, zal jijzelf en jouw baas daar ook niet blij van worden.
Kortom, neem de proef op de som en probeer de luchtkwaliteit in je eigen huis eens te verbeteren. Nu hoor ik je denken ‘’maar doe ik dat’’? Begrijpelijk, daarom zijn we opzoek gegaan naar eenvoudige tips die je direct kunt toepassen. Tijdens het surfen op het internet kwamen we uiteindelijk de volgende tips tegen, afkomstig van: http://www.greenjump.nl/blog/post/2012/01/19/tips-om-de-luchtkwaliteit-in-de-babykamer-en-in-huis-te-verbeteren.aspx
Tips voor een betere luchtkwaliteit in huis
Gelukkig zijn er stappen die je zelf kunt nemen om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in huis goed is en blijft. Hieronder enkele tips.
- Ventileer je huis heel regelmatig en goed.
- Kies voor ongeparfumeerde producten. Er zijn veel producten met en zonder geurtje verkrijgbaar, denk bijvoorbeeld aan kaarsen en speelgoed. Kies altijd voor de ongeparfumeerde versie.
- Pak kleding uit de stomerij buiten uit.
- Kies voor planten die de lucht zuiveren.
Kies voor natuurlijke matrassen
Er is voldoende keus in matrassen gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Je weet dan zeker dat er geen schadelijke stoffen inzitten. Die matrasjes zijn gemaakt van kokos, natuurlatex, biologisch katoen en wol. Deze worden met de hand gemaakt en gewoon gestikt in plaats van gelijmd. Voor meer informatie is er ook nog een blogje over matrassen in de kinderkamer.
Veilige meubels zonder schadelijke gassen
- Vermijd meubels van geperst hout, hiervoor wordt sterke lijm gebruikt die vaak VOC’s bevatten. Ons blog over de kinderkamer vertelt daar meer over.
- Pak nieuwe meubels buiten uit en laat ze eerst een week buiten luchten.
- Koop tweedehands meubels zodat ze al heel goed gelucht zijn. Bij babyspulletjes natuurlijk heel goed opletten of alles aan de huidige veiligheidseisen voldoet.
Verven goed timen
- Verf op een moment in een jaar dat je daarna goed kunt ventileren, dus niet hartje winter.
- Eerst verven, dan pas vloerbedekking en gordijnen en dergelijke. De schadelijke gassen uit de verf worden namelijk geabsorbeerd door het textiel en blijven daarom langer aanwezig in huis.
Zoals je ziet kan je met een aantal simpele tips de luchtkwaliteit eenvoudig verbeteren. Effecten die je kunt verwachten zijn onder meer: een fitter gevoel, meer werk verzetten in dezelfde tijd en lekker in je vel zitten doordat je je fris voelt. Deze effecten zijn toch de moeite waard?
Maar wat als je je bewust bent van het belang van goede ventilatie, maar de kwaliteit van de lucht op het werk ronduit slecht is? Sommige kantoorgebouwen hebben immers geen ramen die open kunnen, waardoor de kwaliteit van de lucht erg laag kan zijn. Of de ramen kunnen wel open, maar sommige collega’s willen dat dan niet omdat ze blijkbaar minder last hebben van de afgewerkte lucht.
Bespreek in dat geval het onderwerp met je leidinggevende. Misschien is een eigen kantoortje een oplossing of zijn er andere ruimtes (flexibele werkplekken) waar collega’s niet vies zijn van een goed binnenklimaat. Maak je leidinggevende in ieder geval duidelijk dat de huidige luchtkwaliteit afbreuk doet aan jouw werkprestaties en vraag hem eens navraag te doen bij andere collega’s of die hetzelfde ervaren als jij.
Trouwens, voel je niet bezwaart om de luchtkwaliteit aan te kaarten. Er al meerdere initiatieven gelanceerd om de luchtkwaliteit in ruimtes te verbeteren. Een leuk voorbeeld daarvan is een project waarbij de rapper Lange Frans is betrokken, zie onderstaande video: