Wat is een goede bureaustoel?

Gezondheid 0 Reacties

 

U kent het wel: u werkt op kantoor en zit lange dagen achter uw computer. U zit uren op uw bureaustoel en neemt weinig pauze om even uw benen te strekken of iets te drinken. Dit is natuurlijk niet goed voor uw lichaam. Het kan leiden tot nek-, schouder- of rugklachten, waardoor u misschien tijdelijk werkeloos bent. Deze klachten zijn te verminderen en in sommige gevallen zelfs volledig uit te sluiten. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld het gebruik van ergonomische bureaustoelen in plaats van de normale variant. Een zadelkruk is ook vaak een goede oplossing.

Hieronder leest u meer over de eigenschappen van een goede bureaustoel.

Ergonomische bureaustoelen

Een ergonomische bureaustoel is zo ontworpen dat uw klachten verminderen en misschien zelfs verdwijnen. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld rugpijn of nekkramp zijn, die uw productiviteit en gezondheid aanzienlijk verslechteren. Qua design verschillen ze dan ook iets met de normale bureaustoelen. Natuurlijk bestaan ze zoals gewoonlijk uit een simpel frame met wieltjes zoals we elke dag tegenkomen, maar de rugsteun is hier van het grootste belang. Het is namelijk zo gevormd, dat uw rug de optimale vorm aanneemt. De rugsteun neemt namelijk zo goed als de vorm van uw eigen rug aan, waardoor u hem niet te veel belast en toch comfortabel zit. Dit is natuurlijk erg bevorderlijk voor uw eigen gezondheid en plezier in uw werk. Bij dergelijke stoelen heeft men dan ook een aantal punten waar ze op letten. Dit zijn bijvoorbeeld de juiste zithoogte, -hoek en -diepte. Dit zijn allemaal factoren die uw comfort beïnvloeden. Bureaustoelen zijn erg populair en daarom bij veel bedrijven te verkrijgen, zoals op officetopper.com.

Eisen

Wanneer u daadwerkelijk van plan bent een bureaustoel aan te schaffen, is het verstandig om goed te letten op de Europese Norm. Dit bevat alle regels en wetten die men heeft opgesteld voor de minimale eisen van een goede en gezonde stoel. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat men doorgaans ziet als de beste opties en wat voor u de beste uitkomst is. Dat leest u hieronder.

De juiste zithoogte

Wanneer u kijkt naar de ideale zithoogte van uw lichaam op de stoel, moet u goed op uw knieën en voeten letten. Het gaat hierbij om het feit dat wanneer deze delen van het lichaam in een optimale hoek staan, ze het minst belast worden en u dus minder klachten ondervindt. De ideale hoek van uw voeten en knieën is daarom ongeveer 90 graden. Ook is het belangrijk om goed te kijken of uw heup- en kniegewricht in een lijn staan. Hieraan ziet u of uw houding goed is of juist niet.

Wanneer is de rugleuning goed?

Men keurt een rugleuning doorgaans goed, wanneer hij vooral de onderrug ondersteunt in plaats van het bovenste gedeelte. Dit merkt u als u voelt dat uw rug en de rugleuning op elkaar ‘passen’.

Ondersteun de armen

Ten slotte is het belangrijk dat u uw armen goed ondersteunt. Dit voorkomt namelijk het ontstaan van klachten in uw schouders en nek, doordat u deze delen niet te ver omhoog trekt. De armleuning is goed afgesteld wanneer uw armen lichtjes de steunen aanraken, ze in een hoek van ongeveer 90 graden staan en als u geen spanning voelt in de schouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *